ŽUTI OKVIR

Finalisti Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje

Drugu godinu zaredom National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria Media Zagreb organiziraju projekt ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje kako bi potaknuli zanimanje ljudi za učenje i sudjelovanje u održivom razvoju te istaknuli važne iskorake u tom smjeru pojedinaca, institucija i organizacija.

Brojni pojedinci, tvrtke, ustanove i organizacije imali su priliku nominirati projekte, aktivnosti, proizvode, osobe, gospodarstvenike, znanstvenike, studente, amatere i profesionalce koji svojim postignućima najbolje oslikavaju, promoviraju i podržavaju ciljeve održivog razvoja u društvu znanja.

National Geographic Hrvatska, vođen motom “nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu”, poveo je  akciju Žuti okvir, kojom je predstavljeno 17 ciljeva održivog razvoja. Svake godine nagrađuju se pojedinci, timovi, tvrtke i institucije koji najviše pridonose održivosti u Hrvatskoj.

Bez obzira na nezahvalnu situaciju uzrokovanu pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet, više od 70 pristiglih prijava u 17 kategorija održivog razvoja pokazatelj je pozitivnih promjena, ali i nade u svijetlu, održivu budućnost naše zemlje.

Od pristiglih nominacija žiri je odabrao finaliste za svaku kategoriju i potom i slavodobitnike kojima će priznanja biti uručena na svečanoj dodjeli. Članovi ocjenjivačkog suda su:

► Marija Vizner, glavna urednica časopisa Hrvatska vodoprivreda

Mr. sc. Robert Kakarigi, ekspert za održivi razvoj i ekotehnologiju

Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographica Hrvatska

 

U nastavku donosimo finaliste u svim kategorijama, a dodjelu godišnje nagrade Žuti okvir za 2020. godinu pratite na ngm-odrzivi-razvoj.adriamedia.hr 23. prosinca 2020. od 14 sati.

 

KATEGORIJA 1  Iskorjenjivanje siromaštva

 • Socijalna zadruga Humana Nova – Društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba te pomaže njima i njihovim obiteljima ojačati samopouzdanje i unaprijediti kvalitetu života. 
 • Međunarodna udruga Marijini obroci – Dobrotvorna organizacija koja nastoji osigurati barem jedan kvalitetan obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu svakog školskog dana. Vukovarski volonteri prikupljaju hranu za 256 učenika jedne škole u Liberiji. 
 • Tim Bluebox – Skupina koja stvara novi model dobrotvorne aplikacije koja bi okupljala donatore za raznovrsne humanitarne akcije kako bi cjelokupni iznos doista stigao daroprimatelju. Platforma također pruža mogućnost jednostavnog traženja pomoći za potrebite.

 

KATEGORIJA 2 Iskorjenjivanje gladi

 • Ivan Vnučec, Božidar Grgur Drmić i Kvirin Polondak – projekt “Schroom” – Inovativna solarna pametna vrtna svjetiljka Schroom olakšava vrtlarenje dojavljujući korisniku na interaktivan način informacije o stanju biljaka. Prilagođava se svakoj biljci, iz baze podataka uzima parametre koji su najbolji za njezin uzgoj i neprestano ih prati, a pomoću umjetne inteligencije savjetuje što je potrebno poduzeti kako bi uspješnije rasla.
 • Silvija Kolar-Fodor – Autorica, biovrtlarica i aktivistkinja, čelnica je udruge Biovrt – u skladu s prirodom utemeljene s ciljem educiranja i inspiriranja za život u skladu s prirodom. Udruga okuplja vrtlarsku zajednicu iz cijele Hrvatske. 
 • Đorđe Dokmanović – Šaptač poskocima iz Vukelića na području Moravica u Gorskom kotaru čuvar je starih sorti voća. Brine se o 300-tinjak voćaka i 200-tinjak grmova bobičastog voća, među kojima su zastupljene gotovo sve sorte iz cijeloga svijeta.

 

KATEGORIJA 3 Zdrav život 

 • Humanitarna akcija Vratimo Palčiće u Petrovu – Zajedno su je pokrenuli Klub roditelja nedonoščadi Palčići i Udruga Dinamo – to smo mi. U akciji je prikupljeno oko 8 milijuna kuna za potrebe bolnice u Petrovoj, ali i za KBC u Rijeci, Splitu i Osijeku te KB Merkur, a uključile su se sve navijačke skupine unatoč animozitetu među njima. 
 • Hrvatska udruga medicinskih sestara – Medicinske sestre nose najteži teret borbe s bolešću COVID-19, požrtvovne su, brižne te i na izmaku snaga rade kako bi pomogle pacijentima. 
 • Barbara Vesanović – Stručnjakinja zaštite na radu, entuzijastkinja u borbi protiv zagađenja okoliša i predvodnica novog vala influencera. Debela Barbara, kako je odmalena zovu obitelj i prijatelji, istinska je greenfluencerica koja brojne pratitelje poziva da krenu malim koracima prema ljepšem, zelenom sutra.

 

KATEGORIJA 4 Kvalitetno obrazovanje 

 • Dejan Nemčić – Zaposlen je u Osnovnoj školi Ive Andrića u zagrebačkom Sopotu, a proglašen je najboljim nastavnikom geografije na svijetu osvojivši Global Teacher Award (GTA) za 2020. godinu.
 • Zagrebački računalni savez – Neprofitna udruga koja svim zainteresiranim osnovnoškolcima osigurava informatičku edukaciju. Njezini su mladi članovi osvojili brojne medalje na domaćim i svjetskim natjecanjima informatičara.
 • Dorijan Lendvaj – Dolazi iz Popovače, a kao učenik 2. razreda zagrebačke XV. gimnazije osvojio je zlatnu medalju na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2020. Njegov brat Vilim i sestra Dora također su osvojili brojne medalje.

 

KATEGORIJA 5 Rodna ravnopravnost 

 • Nana Nadarević – PR menadžerica pokrenula je raspravu o seksualnom uznemiravanju na svome profilu na Instagramu. Svoja bolna i šokantna iskustva s njom su podijelile žene iz Hrvatske i cijele regije. Nana, koju na Instagramu prati 18,5 tisuća ljudi, danima je dijelila anonimne objave i pokazala koliko su takve pojave česte u našoj svakodnevici.
 • Fond #SpasiMe – Inicijativa #SpasiMe i Zaklada Solidarna osnovale su Fond #SpasiMe s ciljem pružanja konkretne i interventne skrbi žrtvama nasilja u vidu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Njegova je uloga činiti ono što institucije ne mogu – djelovati odmah.
 • Udruga Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba. Zalaže se za samoodređenje kao temeljnu vrijednost te nadilaženje spolnih i rodnih normi u svrhu podizanja kvalitete života TIRV osoba javnim djelovanjem, direktnim radom i podrškom, s vizijom društva koje slavi raznolikost identiteta, tijela i iskustava.

 

KATEGORIJA 6 Čista voda i higijenski uvjeti

 • Sustav navodnjavanja Puškaš – Posljedice klimatskih promjena ostavljaju sve više traga na poljoprivrednoj proizvodnji, stoga Osječko-baranjska županija posljednjih godina intenzivno radi na pripremi i izgradnji sustava navodnjavanja kako poljoprivredna godina ne bi ovisila o vremenskim uvjetima. Ovaj sustav obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž, a osigurat će potrebnu količinu vode za biološki minimum, kao i za optimalno stanje vode za navodnjavanje tijekom sušnih razdoblja.
 • Dječji vrtić Vrapčić Šenkovec, skupina Iskrice – projekt “Voda za sve” – Uz odgajateljice Snežanu Karadžu i Ružicu Benčić mališani stječu nove spoznaje o vodi – o njezinoj važnosti i svojstvima – proširuju znanja o upotrebi, rasprostranjenosti i omjeru morske i pitke vode te razvijaju svijest o važnosti njezina pravilnog korištenja, štednji i čuvanju od onečišćenja.
 • Udruga Leska iz Gornjeg Zvečaja – Udruga za očuvanje vrijednosti, načina života i kreativni razvoj ruralnog područja Općine Generalski Stol pokrenula je izvrsnu inicijativu za uređenje i zaštitu prirodnih izvora pitke vode na svom području, izuzetno važnih za normalan gospodarski život u toj regiji.

 

KATEGORIJA 7 Pristupačna i čista energija 

 • Grad Hvar – Strategija energetske tranzicije otoka – U organizaciji Grada Hvara, Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske u Hvaru je pokrenuta Strategija energetske tranzicije otoka Hvara izrađena u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka. Strategija uključuje civilno društvo, obrazovne institucije, lokalnu samoupravu i poduzetnički sektor, a cilj je energetska samoodrživost s naglaskom na solarnoj energiji našeg najsunčanijeg otoka.
 • Eco Mobile d.o.o – Prikupljanje i recikliranje te pravedna naplata odvoza otpada sve su aktualniji. Ova tvrtka razvila je sustav ekološkog Pametnog kontejnera koji je u potpunosti autonoman kontejner za odlaganje otpada sa solarnim napajanjem i mehaničkom prešom za sabijanje otpada, stoga je kapacitet veći od običnih spremnika. Pomoću ugrađenog senzora Pametni kontejner u realnom vremenu javlja popunjenost te šalje podatke na server, gdje se ti podaci obrađuju te u konačnici prikazuju u Cloud aplikaciji. Korištenjem podataka o popunjenosti pojedinog Pametnog kontejnera moguće je kreirati najbolju i najefikasniju rutu za prikupljanje otpada, a ta ruta se bežičnim putem prebacuje na mobilnu aplikaciju u komunalnom vozilu. Time se eliminira potreba za prikupljanjem otpada iz polupraznih spremnika što uvelike utječe na potrošnju goriva te očuvanje okoliša.
 • Include d.o.o. – Mlada startup tvrtka najpoznatija je po proizvodnji solarnih klupa, ali u svome asortimanu razvija i brojna druga hardverska i softverska rješenja za čistu energiju i pametne gradove.

 

KATEGORIJA 8 Dostojanstven rad i gospodarski rast 

 • ESOS – Elektrostrojarska obrtnička škola, projekt “Selska u pokretu” – Riječ je o projektu kojim su učenici s mentorima Elektrostrojarske obrtničke škole i partnerima osmislili turistički proizvod s pozitivnim učincima zaštite okoliša. U sklopu projekta nabavljeno je vozilo oldtimer Volkswagen T3, a mentori i učenici izvršili su potrebne popravke, oslikali ga, uredili te pretvorili u štand na kotačima, gdje se prodaju eko proizvodi drugih strukovnih škola.
 • Violeta d.o.o. – Lanac proizvoda Dual Purpose – Održiva proizvodnja ključ je razvoja, a dobar je primjer toaletni papir napravljen od 100% recikliranog papira. Uz to, 16 rola troslojnog toaletnog papira upakirano je u 100% recikliranu ambalažu koja se potom može koristiti kao vreća za smeće.
 • DES – Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Split – DES (akronim od “defektni sluhom”) osnovan je još 1949. godine, a osnovni je cilj radna i socijalna integracija osoba s invaliditetom, koja se dnevno provodi u proizvodnim radnim jedinicama (Tiskara, Kartonaža, Fleksografija, Konfekcija, Sitotisak, Prehrana). Uz proizvodnju, tu su i stručni tim Rehabilitacija kao pomoć i podrška u rješavanju svakodnevnih radnih i individualnih problema te Pučka kuhinja za socijalno najugroženije sugrađane.

 

KATEGORIJA 9 Inovacija i dobra infrastruktura

 • Projekt “4_KA” – Desetero studenata s pet različitih tehničkih fakulteta, koje su spojili proaktivnost i interes za održiv način rada i razmišljanja, ostvarilo je projekt intervencija u prostoru koje ostavljaju što manji otisak na planetu Zemlji i osiguravaju maksimalnu dobrobit svih sadašnjih i budućih stanovnika uz podržavanje bioraznolikosti sustava te promoviranje i edukaciju o održivosti i odgovornoj upotrebi prirodnih resursa.
 • Zelena energetska zadruga (ZEZ) – Riječ je o krovnoj organizaciji za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji. Njezina je misija pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije. Svojim djelovanjem potiče razvoj društvenog poduzetništva u energetici te utječe na ravnopravnost u društvu i očuvanje okoliša.
 • Marijo Franić – Dizajner i istraživač koji je sa svojom tvrtkom Bioblok osmislio hemp beton, nastao od industrijske konoplje, ili “blokete od hempa” koje se koriste kao prirodni građevinski materijal. Promovira industrijsku konoplju kao zero waste građevinski materijal iz obnovljivih resursa, bez emisije ugljika. 

 

KATEGORIJA 10 Smanjenje nejednakosti

 • Inicijativa Ljudi za ljudeBranka Bakšić Mitić, Maja Sever i Mateja Medlobi osnivačice su inicijative koja pomaže starim, nemoćnim i siromašnim stanovnicima Gline i okolnih mjesta, no njihovo djelovanje proširilo se na gotovo cijelu Hrvatsku.
 • Tamara Puhovski – projekt “RoUm” – Sa svojom tvrtkom Propuh/Impact House realizirala je projekt “RoUm” kojim okuplja hrvatske umjetnike i Rome koji se bave recikliranjem korištenih materijala i proizvoda kako bi kreirali dizajnirane predmete za unutarnje uređenje privatnih i poslovnih prostora. Zajedničkim radom Romi i umjetnici volonteri daju novu priliku i namjenu zaboravljenim i odbačenim predmetima pretvarajući ih u kvalitetne objekte za dekoraciju, promičući istodobno održivi rast i razvoj, zaboravljene zanate, društvenu integraciju i socijalno poduzetništvo te odgovorniju potrošnju.
 • Decathlon Hrvatska – Prije godinu dana tvrtka je pokrenula projekte Zapošljavanja osoba s invaliditetom i Igrajte se s nama za uključivanje osoba različitih kategorija invalidnosti. Ostvarena je suradnja sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba na edukaciji zaposlenika koji su uspješno završili tečaj znakovnog jezika; pa suradnja s Udrugom za Down sindrom Hrvatska u zapošljavanju njihovih članova; a kroz projekte se nije radilo samo na zapošljavanju i osiguravanja egzistencije već i na emocionalnom, socijalnom i poslovnom  razvoju tih osoba.

 

KATEGORIJA 11 Održivi gradovi i zajednice

 • Grad Kastav – Prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Strategiju razvoja pametnoga grada, u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 300 stanovnika. Tu su gradska aplikacija KastApp, pametne autobusne stanice, inteligentna javna rasvjeta, digitalna rješenja u upravi, projekt izgradnje pametnih naselja i druge inovacije za suvremeniji i lakši urbani život.
 • Dragica Rogić – Udruga Gačanka – Žena, majka, ekonomistkinja, poduzetnica u tradicijskoj kulturi, voditeljica i koreografkinja folklornih plesova, predsjednica Klastera žena poduzetnica RH – KOLO, voditeljica radionica tradicijskih zanata i osnivačica Udruge Gačanka. Udruga se bavi očuvanjem i turističkom valorizacijom kulturnih i prirodnih resursa, povećanjem svijesti o važnosti povijesti, okoliša i kulturne baštine kod stanovnika i posjetitelja, očuvanjem i revitalizacijom zaboravljenih obrta, znanja i vještina prerade vune te turističkom valorizacijom uz angažman i zapošljavanje žena toga kraja.
 • Hrvatski savjet za zelenu gradnju – Croatiu GBC utemeljile su 24 renomirane tvrtke i institucije kao neprofitnu organizaciju koja je promicatelj i glavni pokretač transformacije prema održivoj gradnji umrežavanjem, zagovaranjem, promocijom, edukacijom i projektima vezanim uz održivu gradnju, energetsku učinkovitost, održivi promet i e-mobilnost, gospodarenje otpadom, obrazovne programe vezane uz zelenu gradnju, kružno gospodarstvo, obnovljive izvore energije, pametne gradove itd.

 

KATEGORIJA 12  Odgovorna potrošnja i proizvodnja

 • Tvrtka CupUp System d.o.o – Koncept višekratnih čaša namijenjen je zamijeni onih jednokratnih koje završavaju u otpadu ili, još gore, u našemu moru ili okolišu već nakon jednog korištenja, i to na lokacijama gdje se staklo ne smije koristiti iz sigurnosnih razloga. Konceptom “Reuse – Wash – Reduce” tvrtka postiže pozitivne financijske, ekološke i marketinške ciljeve održivog razvoja i kružnog gospodarstva.
 • Regeneracija Zabok – Svojom osnovnom djelatnošću – recyclingom, odnosno postupkom razvlaknjivanja – otpadni tekstil pretvara isključivo mehaničkim postupkom u sirovinu za proizvodnju gotovih proizvoda koji svoju primjenu u sve većoj mjeri nalaze u različitim granama industrije, kao što su građevinska, automobilska, industrija namještaja, avioindustrija te mnoge druge, gdje se standardni materijali poput plastike, metala i sl. zamjenjuju proizvodima od tehničkih netkanih tekstila.
 • Dr. sc. Sanja Kalambura – projekt “Zelena optika” – Ovaj međunarodni projekt, koji je iz akademskog okruženja uspješno zaživio u praksi u društvenoj zajednici Hrvatske i Portugala, jedinstven je primjer kružnoga gospodarstva te sprečavanja onečišćenja prirodnog okoliša mikroplastikom iz specifičnog izvora koji predstavljaju kontaktne leće i naočale izrađene od polimera. U projekt su uključeni i učenici iz 22 velikogoričke osnovne škole koji u sklopu kreativnih radionica od naočalnih leća izrađuju nakit.

 

KATEGORIJA 13 Odgovor na klimatske promjene

 • Nikola Borić – Shumska farma – Riječ je o obrtu za proizvodnju i trgovinu koji je nastao kao prirodan slijed višegodišnjeg uzgoja hrane na organski i ekološki način. Farma je smještena u hrastovoj šumi Parka prirode Papuk na površini od 5 ha vrlo plodne i netaknute zemlje te se temelji na sinergiji biljaka, životinja i kukaca bez korištenja mehanizacije, umjetnih gnojiva i pesticida
 • Domagoj i Hrvoje Boljar, Miret d.o.o – Kreatori su projekta “Najekološkije tenisice Miret”. Svaki par zamjenjuje 1 kilogram neekoloških materijala ekološkima te podiže svijest društva u cjelini o potrebi korištenja ekološki prihvatljivih materijala i brige o okolišu.
 • Eko-grupa SSŠBJJ Sinj – projekt “Zelenije sutra” – Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića u Sinju realizirala je odličan projekt “Učeničke akcije u borbi protiv klimatskih promjena – Zelenije sutra” koji uključuje učenike kao glavne nositelje projekta. Utječe na različite dobne skupine građana i povezuje mnoge teme zaštite okoliša od onečišćenja, pošumljavanja, poribljavanja šumskih izvora i kampanje javnog zagovaranja u svrhu prevencije požara izazvanih ljudskom nepažnjom. Voditeljica projekta je profesorica Nada Ratković.

 

KATEGORIJA 14 Život ispod vode

 • Ronilački klub Roniti se mora – projekt “Think Green” – Ekološki projekt Ronilačkog kluba Roniti se mora kojim klub vodi sustavnu brigu o čistoći jezera i mora, vadi bačeni otpad s dna, popularizira ekološki pristup prirodi, promovira zaštitu voda i educira mlade već više od 15 godina.
 • Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora – Nezavisna i neprofitna organizacija za provedbu znanstvenih istraživanja i aktivnosti zaštite morskog okoliša s naglaskom na velike morske kralješnjake poput dupina pravi je čuvar našeg plavog Jadrana i života u njemu.
 • Udruga Sunce, Split – Osnovala ju je 1998. godine grupa splitskih intelektualaca kako bi odgovorila na rastuću potrebu društva za neovisnim i stručnim tijelom koje će ponuditi rješenja u pitanjima zaštite okoliša i prirode. Danas je Sunce prisutno na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao jedna od vodećih organizacija za zaštitu prirode i okoliša u Hrvatskoj.

 

KATEGORIJA 15  Život na kopnu

 • Projekt O2 – Projekt razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma socijalno osviještenom sadnjom stabala/šuma pomoću proizvoda Koogle Earth i Forest In The Box, s inovativnom formulom koja omogućava korisniku da sam uzgoji stablo. Projekt nudi rješenje za opožarena i teško dostupna područja pomoću Seed Bombsa, biorazgradive kuglice sa sjemenkom stabla koja se izbacuje dronom.
 • Udruga Zasadi stablo, ne budi panj! Udruga nastavlja uspješnu kampanju sadnje drveća u Republici Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj je više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem Hrvatske zasadilo 60.000 stabala u tri dana 2019. godine. Unatoč koronavirusu, akcija je održana i ove godine, a izdvajamo suradnju s ekološki osviještenim vlasnicima pasa koji u ime svog ljubimca mogu zasaditi stablo, dati mu ime i trajno ga obilježiti na karti zasađenih.
 • Akcija “Boranka” – Riječ je o akciji pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji koja okuplja stotine volontera i osoba zainteresiranih za zelenu obnovu izgorjelih područja. Pokrenuo ju je Savez izviđača Hrvatske ispunjavajući tako svoju misiju čuvara prirode.

 

KATEGORIJA 16 Mir i pravda / Snažne institucije

 • Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu – Ima dvojaku svrhu: s jedne strane sudjelovanjem u njezinu radu studenti stječu neposredno iskustvo o funkcioniranju pravnih institucija u njihovu socijalnom kontekstu, a s druge strane klinika bi trebala sudjelovati u integralnom sustavu pružanja besplatne pravne pomoći osobama kojima je ona potrebna.
 • Hrvatski pravni centar (HPC) – Udruga stručnjaka u nevladinom sektoru utemeljena s ciljem zaštite ljudskih prava i podizanja svijesti o političkoj odgovornosti svih subjekata političkog života, kao i pokretanja mehanizama odgovornosti. Njezino Pravno savjetovalište dragocjena je pomoć u pravnom sustavu.
 • Kuća ljudskih prava Zagreb – Mreža organizacija civilnog društva koju je 2008. godine osnovalo šest organizacija civilnog društva (B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti i Svitanje – Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja) s ciljem zaštite i promicanja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Cilj je ostvarivanje slobodnog, otvorenog, pluralističkog, demokratičnog, ravnopravnog i inkluzivnog društva utemeljenog na poštovanju, zaštiti te promociji najviših standarda i normi ljudskih prava i sloboda.

 

KATEGORIJA 17 Partnerstvo za ciljeve

 • DUNEA – projekt “Take it slow” – Ovaj projekt Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije strateški je bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive i dostupne prekogranične turističke destinacije.
 • Anastasya Raditya Ležaić – Magistrirala je europske i međunarodne studije na Europskom Institutu pri Centre International de Formation Européenne u Nici, a njezini istraživački interesi uključuju gospodarsku diplomaciju, diplomaciju okoliša, održivi razvoj, zeleno poduzetništvo i zapošljavanje te upravljanje projektima, a područja zelenih aktivnosti vrlo su široka i brojna, i na hrvatskom i na međunarodnom planu, čemu treba dodati i važne promotivne aktivnosti na javnim mrežama.
 • Mirovna grupa mladih Dunav – Bavi se promicanjem civilnog i demokratskog društva zasnovanog na kulturi nenasilja, tolerancije i poštovanja ljudskih prava. Jedina je udruga u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja ima trajnije oblike međunarodne suradnje i razmjene. Dosadašnji projekti uključivali su podržavanje dijaloga mladih različitih etničkih pripadnosti, pružanje adekvatne neformalne edukacije, učenje o ljudskim pravima te uključivanje mladih u postojeće programe Republike Hrvatske za djecu i mlade. 

Dodjelu godišnje nagrade Žuti okvir za 2020. godinu pratite na
ngm-odrzivi-razvoj.adriamedia.hr
23. prosinca 2020. od 14 sati.