Život na kopnu

S nestankom plodne zemlje izumiru i životinjske vrste

U Indiji su tri vrste proglašene istrijebljenima – indijski gepard, ružičastoglava patka i velika indijska droplja. Posljedica je to sve većeg opustošenja plodnoga tla.

Iz New Delhija je odaslana obavijest sa sastanka članove Konvencije Ujedinjenih Naroda za suzbijanje dezertifikacije (dezertifikacija je proces oštećenja zemljišta koji se događa širom svijeta kao posljedica ljudskih djelovanja i klimatskih promjena) kako su upravo zbog toga u Indiji tri vrste proglašene istrijebljenima – indijski gepard, ružičastoglava patka i velika indijska droplja.

Kailash Chandra, ravnatelj Zoološkog inspektorata Indije, pritom je dodao kako je u Indiji zbog deforesatcije i dezertifikacije još mnogo vrsta kritično ugroženo, znači populacija im je pala ispod 150 jedinki. Naglasio je kako dezertifikaciju uzrokuju insekticidi, pesticidi, širenje divljine u obradive površine, industrija te neravnomjeran i nekontroliran razvoj. Time nisu pogođene samo određene životinjske vrste nego cjelovita bioraznolikost, uključujući i mikorskopske životinje i ljude. Cijeli prehrambeni lanac je ugrožen zbog dezertifikacije, rekao je Chandra. Dodao je kako je u Indiji više od 30 posto tla degradirano zbog deforestacije, pretjeranog obrađivanja, erozije tala i iscrpljivanja močvara.

Općenito se cijeli svijet susreće s degradacijom tla i uništavanjem plodne zemlje. U Hrvatskoj su u većoj ili manjoj mjeri prisutni degradacijski procesi poput erozije, smanjenja organske tvari tla, zbijanja tla, gubitka biološke raznolikosti i dr. Nažalost, podaci se ne prikupljaju dovoljno sustavno i harmonizirano, što otežava procjenu stanja i trendova.