Održivi gradovi i održive zajednice

FORT NOx – čišćenje dušičnih oksida

Dušični oksidi (NOx) najopasniji su sastojak u ispuhu automobilskih motora i posljednjih godina pod snažnim su povećalom javnosti. Iako su najnovijim standardima količine koje se ispuštaju u atmosferu znatno smanjene, ti otrovni plinovi ozbiljna su prijetnja zdravlju ljudi. Audi zajedno s partnerima radi na razvoju tehnologije Audi Air Capturing koja će hvatati te izdvajati molekule NOx iz zraka i tako pridonositi čišćenju zraka poglavito u gradovima.

Vozila su odgovorna za veliki dio dušičnih oksida u atmosferi, više dizelska nego benzinska. Na prometna mjesta postavit će se kontejneri s adsorpcijskim jedinicama koje vežu molekule NOx u usisanom zraku pa zrak koji potom izlazi iz kontejnera ima 85 posto manje NOx.” Dušični oksidi koji su pritom izdvojeni mogu naći primjenu u drugim područjima kao što je poljoprivreda. Sustav može izdvojiti 80 grama NOx tijekom dana, što odgovara ispuhu oko 10.000 automobila! Proces radi istovjetno učinkovito na niskim zimskim kao i visokim ljetnim temperaturama, a troškovi električne energije potrebne za pogon su tek nekoliko eura na dan.

Uz rješenja za dušikove spojeve, u Audiju razvijaju i cijeli niz rješenja i mjera za izdvajanje i CO2 i ostalih onečišćivača. To je put održivog razvoja nužan za osiguranje zdravijeg života u urbanim cjelinima, kao i za cijeli Zemljin okoliš i klimu.