Odgovor na klimatske promjene

Papa Franjo o okolišu

Kad su se na Trgu svetog Petra u Vatikanu prvi put u gotovo tri mjeseca, nakon ograničenja zbog epidemije koronavirusa, vjernici okupili da prime blagoslov pape Franje i čuju njegove riječi, on je odlučio govoriti i o okolišu, kao jednom od vodećih problema današnjice. Pozvao je vjernike da sljedećih dvanaest mjeseci razmišljaju o tomu na koji način mogu bolje zaštititi okoliš i kako pomoći najranjivijima, kada su posrijedi posljedice klimatskih promjena te da djeluju u tome smjeru.

Upravo se bila navršila peta godišnjica njegove enciklike “Laudato si” o potrebi brige za zaštitu okoliša, kojom se poziva na smanjenje upotrebe fosilnih goriva i koja podupire znanstvenike u stajalištu da je za globalno zagrijavanje odgovorna i ljudska aktivnost. Enciklika je dobila naziv po zazivu sv. Franje: Hvaljen budi, Gospodine moj (Laudato si’, mi’ Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća na činjenicu da je zemlja naš zajednički dom i da je poput sestre s kojom dijelimo postojanje i poput majke koja nas prima u svoje naručje.

 Saeed KHAN / AFP / Profimedia

Papa Franjo – Jorge Mario Bergoglio – tu poziva sve da obrate pozornost na zlostavljanje i pljačkanje Zemlje te na ekološko obraćenje. Naglašava da raste zabrinutost za ono što se događa planetu te šalje jasnu poruku da je čovječanstvo još uvijek sposobno za zajedništvo i suradnju u izgradnji našega zajedničkog doma, jer još nije sve izgubljeno. U enciklici papa jasno govori:

Problem je hitan… Nikada nismo toliko povrijedili i zlostavljali naš zajednički dom kao u zadnjih dvjesto godina… Svi moramo promijeniti svoje svakodnevno ponašanje kako bismo živjeli održivije. … Smanjenje stakleničkih plinova zahtijeva poštenje, hrabrost i odgovornost… Rješavanje klimatskih promjena znači zaštitu planeta i ranjivih ljudi i moramo čuti „krik zemlje i krik siromašnih“… Problemi su veliki i hitni. Ali nada ostaje ako djelujemo iskreno i iz ljubavi… Čovječanstvo i dalje ima mogućnost zajedničkog rada na izgradnji našeg zajedničkog doma… Zaista se puno može učiniti!…

Riječ je o vrlo važnoj, sudbonosnoj papinoj enciklici koja je i nakon pet godina aktualnija nego ikad. Vjernici ili ne, trebamo poslušati riječi pape Franje. Zbog planeta i zbog nas samih.