Odgovor na klimatske promjene

Nedostatak vlage u zraku koči rast biljaka

Smanjenje količina vodene pare u atmosferi u protekla dva desetljeća uzrokovalo je globalno smanjenje rasta biljaka i to za 59 posto u područjima pod vegetacijom diljem svijeta.

Proučavajući klimastke podatke za Zemlju, Wenping Yuan i suradnici sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Zhuhaiju u Kini, utvrdili su da je smanjenje rasta u korelaciji s deficitom tlaka vodene pare (Vapour Pressure Deficit – VPD) u atmosferi koji je porastao za oko 53 posto od kraja devedesetih u područjima pod vegetacijom.

Deficit tlaka vodene pare (VPD) je razlika između tlaka kad je zrak potpuno zasićen vodenom parom i aktualnog tlaka. Kad taj deficit raste, pore na lišću se zatvaraju i snižava se razina fotosinteze ključna za biljke ali i sav živi svijet.

Složeni dinamički procesi klimatskih promjena zacijelo su odgovorni za to, kaže Yuan. Smanjuju se vjetrovi koji pušu s oceana i vodena para nedovoljno dolazi dublje u kopno. Zatopljenje tu također igra ulogu jer toplija atmosfera može zadržati manje vodene pare, pa deficit raste.

Ta atmosferska suša se nastavlja uzrokujući smanjenje rasta vegetacije i po procjenama tima nastavit će se i u desetljećima koja slijede uz nepredvidive posljedice.