Odgovor na klimatske promjene

Nećemo vam oprostiti!

Od ponedjeljka 23. rujna u New Yorku se održava velik UN-ov summit o klimi na kojem bi svjetski lideri trebali točno utvrditi stanje klime na Zemlji i odrediti kako se zajednički boriti za održivu budućnost

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres otvarajući summit rekao je: “Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda uzvraća udarac s gnjevom.”

I papa Franjo se video-porukom obratio sudionicima UN-ova summita o klimi: „Pariškim sporazumom od 12. prosinca 2015. godine međunarodna zajednica postala je svjesna hitnosti i potrebe za zajedničkim odgovorom kako bi pomogla izgradnju zajedničke kuće. Međutim, četiri godine nakon toga povijesnog sporazuma, možemo vidjeti da su obveze koje su preuzele države još uvijek nejasne i daleko od postizanja postavljenih ciljeva.“ Naglasio je da su klimatske promjene jedna od najozbiljnijih i zabrinjavajućih pojava današnjice s kojima se moramo suočiti njegujući tri velike moralne osobine: poštenje, odgovornost i hrabrost.

No, glavna zvijezda otvaranja summita, čije su riječi najviše odjeknule, bila je tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg:

To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Ukrali ste moje snove i djetinjstvo ispraznim riječimaViše od 30 godina znanost je kristalno jasna. Kako se usuđujete i dalje gledati u stranu i dolaziti ovdje govoreći da činite dovoljno kada rješenja nema nigdje na vidiku. Kažete da nas čujete i da razumijete hitnost, ali bez obzira na to koliko sam tužna i ljuta, ne želim u to vjerovati jer ako stvarno razumijete situaciju, a i dalje ništa ne poduzimate, onda ste zli, a to odbijam vjerovati… Ako nas odlučite iznevjeriti, nikad vam nećemo oprostiti! Nećemo vam dopustiti da se izvučete iz ovoga. Upravo ovdje i upravo sada podvlačimo crtu. Svijet se budi i promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne,“ poručila je vidno emotivna i potresena.

https://www.youtube.com/watch?v=KAJsdgTPJpU

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, glavna pokroviteljica našeg Žutog okvira i borbe za održivi razvoj, podržala je Gretine poruke: Greta nas je danas upozorila, kao što ste vidjeli bilo je to vrlo, vrlo energično. Žalosno je da jedna djevojčica mora putovati dva tjedna brodom, a ne biti u školi, kako bi upozorila svijet na klimatske promjene i da će naša djeca i unuci biti užasno ljuti na nas ako uništimo ovaj jedini planet koji imamo!”