Odgovor na klimatske promjene

Kanada je stvorila dva arktička utočišta!

Teška su vremena došla za Arktik. Ne samo što se zagrijava dva puta brže od ostatka planeta zbog čega nestaje arktički led, nego postaje vrlo ranjivo mjesto za mnogobrojne polarne vrste životinja. S druge strane, trgovački brodovlasnici trljaju ruke i širi se rudarenje, vađenje nafte i plina, a sve je veći i izlov ribe.

Da bi nekako zaštitili sve ugroženije životinjske vrste, u Kanadi su kreirali dva nova morska skloništa u Arktičkom oceanu, ukupne površine 427.000 četvornih kilometara, što je oko 14% kanadskog morskog obalnog područja. To neće zaustavili globalno zatopljenje ali će barem malo pomoći očuvanju živog svijeta u tim područjima.

Veće od ta dva područja – Zaštićeno morsko područje Tuvaijuittuq pokriva 320.000 četvornih kilometara kod sjeverne obale otoka Ellesmere. Inače ime Tuvaijuittuq na inuitskom znači „mjesto gdje se led nikad ne topi“. Zaštitari ga nazivaju „posljednja ledena oaza“ i očekuje se da će i uz klimatske promjene posljednje ostati pod ledom za ljetnih mjeseci. Tako životinje koje ovise o ledu, morževi, tuljani, bijeli medvjedi i ostali, dobivaju šansu za preživljavanje. Ljudima je pristup zabranjen osim Inuitima i znanstvenicima.

Drugo zaštićeno područje – Morsko zaštićeno područje Tallurutiup Imanga – nalazi se južno od otoka Ellesmere i zauzima 108.000 četvornih kilometara. To je područje jedno od najvažnijih ekoloških područja i izuzetno bitno za opstanak bijelih medvjeda, grenlandskih kitova, narvala (75 % svjetske populacije tu živi) i kitova beluga, a izražene su i populacije grenlandskih tuljana, brkatih tuljana i morževa, a izuzetno je važno hranilište i gnjezdilište za brojne ptičje vrste.

Kanadska vlada će u idućih sedam godina u ta dva područja uložiti oko 190 milijuna kanadskih dolara, za gradnju luka i centara za obuku.

Pravi način za skrb o prirodi i doprinos borbi za očuvanje.