Odgovor na klimatske promjene

98 posto Zemlje je pregrijano

Skeptici koji negiraju globalno zatopljenje kažu kako je rast temperatura obična ciklična prirodna pojava poput srednjovjekovnog toplog razdoblja između 800. i 1200. ili mini ledenog doba između 1300. i 1850. godine. No znastvena mjerenja pokazuju da je globalni rast temperatura u posljednih 150. godina znatno brži nego ikada prije i nedvojbeno je posljedica ljudskog djelovanja, a ne samo prirodni proces.

Jedna studija iz časopisa Nature pokazuje kako su zatopljenja i mini ledena doba zahvaćala određene dijelove planeta dok je današnje zatopljenje prvo i jedino globalno zatopljenje u protekla dva milenija. Nature Geoscience pak dokumentira kako sadašnja brzina klimatskih promjena nadmašuje sve one iz predindustrijske ere.

Istraživanja pokazuju da aktualno rekordno zatopljenje zahvaća 98 posto površine Zemlje što ga razlikuje od svih dosadašnjih. Razlikuje se i u uzrocima zatopljenja. Prije 1850. do promjena je dolazilo uglavnom zbog vulkanskih erupcija koje su izbacivanjem pepela u atmosferu dovodile do zahlađanja, no poslije 1850. godine emisije stakleničkih plinova glavni su generator promjena. Dakle ljudske aktivnosti! I to je prva linija fronte u borbi protiv klimatskih promjena – koju zasad gubimo!