Kvalitetno obrazovanje

Koje jezike učiti?

Stara izreka kaže „onoliko si bogat koliko jezika govoriš“, a za budući održivi svijet važno je govoriti nekoliko jezika. Mnogi se roditelji početkom školske godine pitaju koje je jezike najbolje učiti svoju djecu. Odgovor nije lak.

Danas se na svijetu govori preko 7000 jezika. Koji odabrati za učenje kao drugi ili treći jezik? Kriterija ima nekoliko.

Kriterij najvećeg broja govornika – izuzme li se engleski koji je današnji lingua franca – upućuje na mandarinski kineski (917 milijuna), hindi (341 milijun), španjolski (460 milijuna) i arapski (295 milijuna).

Kriterij poslovanja je početkom milenija iznjedrio četiri najviše i najbrže rastuća gospodarstva najbolja za investicije – Rusija, Brazil, Kina i Indija, a sada su po nekima tu negdje i Indonezija i Malezija. Dakle, poznavanje jezika u tim zemljama je poželjno. Dakako politički i gospodarski prijepori uvelike utječu na rang-listu ovih jezika.

Kriterij putovanja računa najveći broj turističkih destinacija u kojima se govori određeni jezik – uz sveobuhvatni engleski, tu su još i arapski, španjolski i francuski, za kojega vrijedi i kriterij važnog jezika u europskoj politici.

Kriterij susjednih i gospodarski nam bliskih i važnih zemalja za nas nedvojbeno upućuje na učenje u prvome redu njemačkog, pa talijanskog i turskog, a spominju se i skandinavske zemlje.

Nedvojbeno nije lako odabrati koji strani jezik učiti, ali u dječjoj se dobi mnogo lakše i brže uče jezici nego u starijoj dobi i što se prije počne to bolje.