Čista voda i higijenski uvjeti

Pokretni tuš za potrebite

Skrb o siromašnima i socijalne aktivnosti jedan su od važnih elemenata održivog razvoja. Nakon što je i osobno iskusio život beskućnika, Jake Austin iz St. Louisa u SAD-u odlučio je nešto učiniti kako bi pomogao potrebitima na ulici.

Uočio je da je jedan od najvećih problema beskućnika prljavština, nemogućnost da se operu, osvježe, pa onda i pristojnije izgledaju. Čekali su na takvu prigodi mjesecima, ako ne i godinama. I tako je došao na ideju „Tuš ljudima“ (Shower to the people – što je slično nazivu poznate pjesme Power to the people). Kupio je stari kamion, aukcijom preko interneta skupio sredstva, i kamion pretvorio u pokretnu kupaonicu u kojoj se beskućnici mogu otuširati, obrijati, oprati kosu, urediti se uz toplu vodu i šampon. Kapacitet je 60 tuširanja.

Beskućnici mogu doći do hrane, odjeće, mjesta za prenoćiti, ali izuzetno im je teško održavati higijenu i čistoću. Pokretna kupaonica im u tome izuzetno pomaže. A daje i vrlo bitan osjećaj da nisu zaboravljeni i prepušteni sudbini. Javilo se i dovoljno umirovljenih vozača koji voze kamion-kupaonicu po gradu, a prikupljanje sredstava za potrošni materijal i dalje dobro funkcionira. Možda bi gradske vlasti gradova mogle ugledati na Jakea i njegove pomagače!