Industrija, inovacija i infrastruktura

ODRŽIVA UMJETNOST

Može li umjetnost biti održiva? Dakako? Moraju se rabiti neškodljivi materijali i tehnike, razgradivi materijali, mora se voditi računa o principima cirkularne ekonomije. Najbolje to zorno pokazuje skulptor Brian Mock, koji izrađuje nevjerojatne skulpture od recikliranih materijala, od otpada! Tako pridonosi smanjenju zagađenja okoliša, promovira održivost i kružno gospodarstvo i stvara izuzetne umjetničke eksponate.

Odrastao je u Portlandu u Oregonu. Počeo je crtati u mladosti, a kako je odrastao, počeo je slikati i rezbarati drvo. Devedesetih je razvio strast prema kiparstvu s recikliranim metalom. Zatim je naučio  zavarivati, a to je bilo sve što mu je trebalo da otjelotvori svoju umjetničku ekološku maštovitost. Njegove skulpture znaju biti apstrakne, fantastične, ali i vrlo realistične – životinje, ljudi, automobili, namještaj, razne angažirane kompozicije …

Moje skulpture su u potpunosti izrađene od prikupljenih odbačenih predmeta i materijala (gotovo u cijelosti od metala, ali ponekad dodajem komadiće plastike za boju). Sviđa mi se što ljudi s njima komuniciraju; zabavljaju se tražeći predmete koje mogu prepoznati. Započelo je kao hobi, ali kako sam se bolje snalazio u kiparstvu, pretvorio sam ga u redovnu profesiju.

 

Mockov je rad moguće vidjeti diljem svijeta, u galerijama, u javnim prostorima, hotelima i u mnogim publikacijama i monografijama. Za dodatne informacije pogledajte njegovu web stranicu , Facebook ili Instagram.